Dziś naszła nas ochota na pączki. Biorąc pod uwagę moje ograniczenia żywieniowe i czasowe jak również składniki, którymi dysponowałam powstały ONE - 3 (trzy!) składnikowe pączusie. W tradycyjnej formie pewnie użyłabym serka homogenizowanego i jajek. Jednak w tym przepisie na próżno ich szukać. Sami sprawdźcie!
Składniki:
- 1 i 1/2 szkalnki mąki pszennej
- 300 g 'serka’ roślinnego (u mnie waniliowy jogurt wegański z nerkowców)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka ekstarktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
Jogurt przełożyć do miski. Dodać przesianą mąkę, proszek i sól. Szybko, ale dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną.
Przygotować szeroki, płaski garnek i rozgrzać w nim olej do temperatury 175ºC.
Wymieszane ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć do złotego koloru z każdej strony.
Wyciągąć łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.
Najlepiej smakują od razu po usmażeniu i lekkim przestudzeniu.
Oczywiście można oprószyć cukrem pudrem!
Smacznego!
Dodaj komentarz