Wegański torcik z kremem

·

Torcik powstał z tzw. potrzeby chwili. Tradycyjny tort urodzinowy na przyjęcie zamówiłam w pracowni cukierniczej. Kiedy jednak solenizant w przeddzień urodzin zażyczył sobie kolejny smakołyk nie mogłam mu odmówić. Zadanie ułatwił mi fakt, że najprostsze smakuje najlepiej. Klasyczne połączenie biszkoptu i kremu czekoladowego. Ten typ tak ma, że nie akceptuje żadnych owoców w kremach ani dżemów w tortach. Z chwilowego braku wegańskiej czekolady powstał krem z dodatkiem kakao. Moim odkryciem jest nowość śmietana Rama Crema 31% - wegańska, 100% roślinna.

 

Składniki:

na biszkopt:

  • 280 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru  
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml napoju roślinnego (u mnie migdałowy) 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 100ml oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 na krem:

  • 200 ml śmietany 31% roślinnej 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki kakao
 

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć.

W drugim naczyniu wymieszać napój roślinny, sodę oczyszczoną, ocet, olej i ekstrakt z wanilii.

Połączyć zawartość obu naczyń i energicznie wymieszać do powstania jednolitej masy.

Do przygotowanej formy wlać ciasto i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. 

Wszystkie składniki na krem włożyć do misi miksera i ubić na sztywną masę.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na paterze ułożyć pierwszy blat i posmarować 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć na wierzch pozostałą część kremu. Dowolnie udekorować.

Najlepiej przechowywać w lodówce. 

 

Smacznego! 

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *