Wegańska drożdżówka z rabarbarem

·

Sezon na rabarbar uważam za otwarty! 

Kiedy zobaczyłam dziś rabarbar na sklepowej półce moja podświadomość widziała już ciasto drożdżowe...z kruszonką oczywiście! Nie mogłam więc nie kupić kilku łodyg tego kwaskowatego warzywa i tak o to powstała zupełnie wegańska drożdzówka. Przyznam szczerze, że drożdżowe bez jajek nie jest typowym drożdżowym..., ale spokojnie robi robotę. Spróbujcie koniecznie. Jeśli ktoś nie przepada za rabarbarem można na górę wysypać dowolne, ulubione owoce. 

 

Składniki na ciasto:

  • 100 ml napoju roślinnego (wg mnie najlepszy będzie tutaj napój migdałowy)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 45g tłuszczu roślinnego, roztopionego
  • 1/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli
  • 7g drożdży instant
 

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 80g tłuszczu roślinnego, roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozcierając miedzy palcami lub widelcem, uformować kruszonkę.
 

Przygotować i wysmarować margaryną formę do pieczenia o wymiarach 24x24cm.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, tak długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją  objętość (ok 1h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić zagniatając je kilka razy i włożyć do przygotowanej formy. Rozprowadzić dłonią, wyrównać. Ciasto posypać rabarbarem i wcześniej przygotowaną kruszonką. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstawić ponownie do podwojenia objętości (nawet do 1,5h).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut z ustawionym grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.

 
Smacznego!

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *