Banany z czekoladą pod kruszonką

·

Kiedy mam bardzo dojrzałe banany, a czasem są tak dojrzałe, że nikt już nie chce nawet na nie spojrzeć (bo przecież skórka jest prawie całaaa czarna), mam kilka sprawdzonych przepisów na ich wykorzystanie. Takie banany zawierają w sobie najwięcej cukru. Może i nie są zbyt urodziwe, ale za to na pewno są bardzo słodkie. Ten deser to połączenie tego co ostatnio lubimy najbardziej, czyli owoców, czekolady i oczywiście kruszonki! Nie byłam pewna efektu końcowego, ale ekspresowo puste kokilki w kilka chwil po wyjęciu z piekarnika, jednoznacznie utwierdziły mnie w przekonaniu, że ten deser będzie u nas gościł jeszcze nie raz. Proste, szybkie i smaczne, a karmel który powstaje z połączenia gotujących się bananów, cynamonu i czekolady... dla mnie bomba!

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 średnie, dojrzałe banany (im ciemniejsze tym lepsze!)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 80g tłuszczu roślinnego, roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 kostki czekolady gorzkiej, pokrojone
  • 1 łyżeczka cynamonu
 
Przygotować i wysmarować margaryną cztery kokilki lub inne naczynia do zapiekania.
Banany obrać i pokroić w plasterki. Do każdej kokilki włożyć plasterki z jednego banana. Posypać z wierzchu cynamonem i czekoladą.
Pozostałe składniki umieścić w naczyniu i rozcierając miedzy palcami lub widelcem, uformować kruszonkę.
Tak przygotowaną kruszonkę podzielić na cztery równe części i posypać nią banany.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 – 40 minut. Kruszonka powinna być zrumieniona, a powstały sos karmelowy będzie wyraźne bulgotał. 
Wyjąć z piekarnika: można podawać na ciepło dodając ulubione lody lub posypując cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *