Wegańska babka marmurkowa

·

Bardzo łatwy i przyjemny przepis na babkę marmurkową. W porównaniu do tradycyjnej babki piaskowej, ta jest bardziej zwarta i cięższa, ale równie smaczna. Przepis szybki w wykonaniu, w sam raz do przygotowania przed tzw. niespodziewanymi gośćmi. Przygotowana jak klasyczna, ucierana babka z tym, że z całkowicie wegańskich składników. 

 

Składniki:

  • 110 g margaryny roślinnej 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 ml napoju roślinnego (u mnie migdałowy) 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 280 g mąki pszennej 
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 15 g kakao

 

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

 

Przygotować keksówkę o długości 25-30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

W misie miksera utrzeć margarynę wraz cukrem trzcinowym i wanilią. W tym samym czasie do napoju roślinnego dodać ocet.

Kiedy margaryna z cukrem będzie już utarta na gładką masę dodawać po trochu napój roślinny i dalej ucierać (uwaga: konsystencja może przypominać zwarzony ser – tak ma być).

Do tak przygotowowanej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać szpatułką. 

Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao, wymieszać. 

Do przygotowanej keksówki nałożyć najpierw trochę jasnego ciasta, następnie ciemnego i znów jasnego. Kontynuuować aż do wykorzystania całej masy. 

Widelcem lub patyczkiem zrobić w cieście zygzaki. 

Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. 

 

Smacznego!

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *