Bardzo łatwy i przyjemny przepis na babkę marmurkową. W porównaniu do tradycyjnej babki piaskowej, ta jest bardziej zwarta i cięższa, ale równie smaczna. Przepis szybki w wykonaniu, w sam raz do przygotowania przed tzw. niespodziewanymi gośćmi. Przygotowana jak klasyczna, ucierana babka z tym, że z całkowicie wegańskich składników.
Składniki:
- 110 g margaryny roślinnej
- 220 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 ml napoju roślinnego (u mnie migdałowy)
- 1 łyżeczka octu
- 280 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g kakao
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotować keksówkę o długości 25-30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W misie miksera utrzeć margarynę wraz cukrem trzcinowym i wanilią. W tym samym czasie do napoju roślinnego dodać ocet.
Kiedy margaryna z cukrem będzie już utarta na gładką masę dodawać po trochu napój roślinny i dalej ucierać (uwaga: konsystencja może przypominać zwarzony ser – tak ma być).
Do tak przygotowowanej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać szpatułką.
Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao, wymieszać.
Do przygotowanej keksówki nałożyć najpierw trochę jasnego ciasta, następnie ciemnego i znów jasnego. Kontynuuować aż do wykorzystania całej masy.
Widelcem lub patyczkiem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz